top of page
LadyM_bg.jpg

Lady M! – immersiivinen ooppera

Teatteri Vapaa Vyöhyke toteuttaa yhteistyössä Musiikkiteatteri Kapsäkin kanssa immersiivisen Lady M! –oopperan, jossa eri taidemuodot – musiikki, tanssi, teatteri, valo- ja äänitaide – luovat ainutlaatuisen elämyksen. Teos pohjaa William Shakespearen näytelmään Macbeth sekä Giuseppe Verdin samannimiseen oopperaan.

Teatteri Vapaa Vyöhykkeen tulkinnassa keskiöön nousee Lady Macbeth. Kestääkö Lady Macbeth vallan ja valtaan pääsemisen vaatiman paineen? Lady M! –ooppera tutkii, miten pääteema valta läpäisee kaikki esitykselliset tasot. Onko valta puhtaimmillaan valtaa ilman vastuuta eli mielivaltaa, vai sisältyykö vastuu aina vallan olemukseen? Miten tämän päivän demokratiassa ajaudutaan mielivallan harmaana vellovaan mereen?

Immersiivinen eli upottava esitys on uusi tapa kokea oopperaa. Ei näyttämöä, ei katsomoa – koko esitystila on katsojien ja esiintyjien yhteinen maailma, jossa katsojat voivat kulkea vapaasti. Lady M! –oopperan simultaanisen rakenteen vuoksi katsoja-kokijan ei ole mahdollista nähdä kaikkea esitystilassa tapahtuvaa, jolloin kukin katsoja saa yksilöllisen kokemuksen valitessaan, mitä katsoo.

“Katsoja saa liikkua tilassa vapaasti, saa mennä lähelle esiintyjää tai kauemmas halutessaan. Esityksessä voi tutkia yksityiskohtia tai seurata esityksen muotoutumista tietystä kohdasta, kokonaisuutena. Koko Musiikkiteatteri Kapsäkki on katsojien ja esiintyjien yhteistä tilaa. Lady M! -oopperan ilmaisu ei ole sitä oopperaa, mihin olemme tottuneet. Mukana on liikettä ja tanssia, jota pääsee näkemään aivan uudella tavalla läheltä. Lady M! on enemmänkin kokonaisvaltainen elämys kuin esitys. Tällaista oopperaa Suomessa ei ole aiemmin koettu! “ – Lija Fischer käsikirjoittaja-ohjaaja

Teoksessa esiintyvät valovoimaiset oopperalaulajat Laura Juvonen ja Joonas Orrain, jotka tulkitsevat Lady Macbethin ja Macbethin roolit. Noitina sekä muissa esityksen hahmoissa nähdään monipuoliset tanssin ja fyysisen teatterin ammattilaiset Kaisa Niemi ja Teemu Tainio sekä näyttelijä Ville Seivo.Teoksen taiteellisesta suunnittelusta vastaa Teatteri Vapaa Vyöhykkeen kokenut tiimi: ohjaaja-käsikirjoittaja Lija Fischer, jonka viimeisempiä töitä on suurta suosiota saavuttanut dramatisointi ja ohjaus Pienen hauen pyydystys Tampereen Työväen Teatterissa, skenografi Iida Ukkola, tuottaja/käsikirjoittaja Joonas Orrain, valosuunnittelija Lauri Lundahl sekä äänisuunnittelija Ville Leppilahti. Nuoren polven nousevat säveltäjät Leevi Räsänen ja Rolf Gustavson sovittavat ja säveltävät musiikin teokseen. Koreografina toimii Kaisa Niemi.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Lija Fischer
Skenografi: Iida Ukkola
Käsikirjoittaja ja tuottaja: Joonas Orrain
Valosuunnittelija: Lauri Lundahl
Äänisuunnittelija: Ville Leppilahti
Musiikin sävellys ja sovitus: Rolf Gustavson, Leevi Räsänen ja Giuseppe Verdi
Koreografi: Kaisa Niemi

Esiintyjät: Laura Juvonen, sopraano, Kaisa Niemi, tanssija, Joonas Orrain, baritoni, Ville Seivo, näyttelijä ja Teemu Tainio, tanssija

Julistekuva: Sakari Röyskö
Logo ja traileri: Eetu Lipponen

GALLERIA

Valokuvat: Kristiina Männikkö

ESITYKSET

Musiikkiteatteri Kapsäkki
Hämeentie 68, 00550 Helsinki

TO 22.08.2024 18:00 | 22.08.2024 19:30

 TI  27.08.2024 18:00 | 27.08.2024 19:30

KE  28.08.2024 18:00 | 28.08.2024 19:30

LA  31.08.2024 14:00 | 31.08.2024 15:30

TI 03.09.2024 18:00 | 03.09.2024 19:30

TYÖRYHMÄ

Laura_Juvonen_1.jpg

Laura Juvonen

Oopperalaulaja 

​​

Laura Juvonen on helsinkiläinen sopraano, oopperalaulaja. Hän
valmistui musiikin maisteriksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2022. Aikaisemmin hän on valmistunut myös musiikkipedagogiksi sekä laulunopetuksesta että musiikkikasvatuksesta.


Juvosen opettajina ovat toimineet muun muassa oopperalaulaja Ritva-Liisa Korhonen, Katarina Dalayman, Johanna Rusanen-Kartano ja korrepetiittori Irina Gavrilovici. Hän työskentelee säännöllisesti pianistien Erkki Korhosen ja Tuula Hällströmin kanssa.

Juvosen viimeisimpiin rooleihin lavalla kuuluvat Leonora F. Paciuksen teoksessa Kung Karls Jakt, Venus Offenbachin teoksessa Orfeus manalassa, Ortlinde Wagnerin teoksessa Die Walküre sekä viimeisimpänä nimirooli Turandot Puccininin Turandot oopperassa.

Vuonna 2019 Juvonen lauloi Lappeenrannan laulukilpailussa ja finaalissa Kangasniemen laulukilpailussa. Juvonen valittiin Paavo ja Päivi Lipposen rahaston vuoden 2020 solistiksi ja hänelle myönnettiin Suomen Wagner-seuran Bayreuth-stipendi vuonna 2023.

Joonas Orrain

Käsikirjoittaja, oopperalaulaja

Joonas Orrain, on Rantasalmelta lähtöisin oleva oopperalaulaja, joka työskentelee Suomen Kansallisoopperassa. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta keväällä 2016. Orrain voitti 1. palkinnon Kangasniemen laulukilpailuissa vuonna 2015. Hänet palkittiin 3. palkinnolla Lappeenrannan laulukilpailuissa (2016) sekä Mäntyharjulla järjestettävässä Merikanto-laulukilpailuissa (2015). Orrainin laulajapersoonaa on kuvattu lämpimäksi ja välittäväksi mutta toisaalta myös vekkuliksi, kun taas ääntä on kuvailtu samaan aikaan lämpimäksi ja jaloksi, joka ei jätä kuulijaansa kylmäksi.
 

Oopperalavoilla monipuolinen Orrain on nähty hyvin erilaisissa rooleissa eri puolella Suomea. Hän on esiintynyt niin Suomen Kansallisoopperssa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla, kuin taiteellisesti kokeilevissa vapaan kentän produktioissa, joista mainittakoon ”Kuolema”, Teatteri Vapaa Vyöhykeen ja Kapsäkin yhteistuotannossa ” Kuolema Tanssii ja Laulaa" –musiikkidraamassa (2021).

Taiteilijana Orrain haluaa haastaa itseään ja olla luomassa uudenlaista oopperaa sekä löytää väyliä , jolla ooppera saadaan taidemuotona tuotua lähemmäksi tämän päivän nuoren sukupolven katsojakuntaa. Hyvänä esimerkkinä tästä voidaan pitää Teatteri Vapaa Vyöhykkeen Someooppera tuotantoa, jossa hän laajensi osaamistaan myös näyttelemällä kameran edessä Ville Fermaatin roolissa.  
 

Oopperan ja lied-musiikin ohella Orrain on myös työskennellyt käsikirjoittajana ja tuottajana. Hän on ollut mukana käsikirjoittamassa niin lapsille suunnattua oopperaa (Pikkurilli-interaktiivista oopperaa yläasteille ja Topelius nyt! –satuoopperaa päiväkoteihin ja ala-asteille) mutta myös kirjoittanut suomenkielisiä laulutekstejä aikuisille suunnattuihin teoksiin (Someooppera, Cosi fan tutte, Kuolema tanssii ja laulaa).

Kaisa Niemi

Koreografi, tanssija

Kaisa Niemi on toiminut monipuolisesti näyttämötaiteen parissa vuodesta 2003, jolloin hän valmistui Teatterikorkeakoulusta tanssijaksi. Hän on työskennellyt tanssin, teatterin ja sirkuksen parissa. Viimeisimpiä töitä on Hanna Rytin Hurjaruuthiin ohjaama Herra Hakkarainen harrastaa, Kaisa-Liisa Logrenin Myllyteattterille ohjaama Modernin ihmisen henkiset kysymykset ja Petri Kekonin koreografia Ei aikaa.

Hän on suurimman osan urastaan tehnyt töitä freelancerina mm. G&G:n, Sivuun Ensemblen, Petri Kekoni co:n, Sari Palmgrenin ja Myllyteatterin tuotannoissa, mutta ollut myös kiinnityksellä Helsinki Dance Companyssä 2015-2017. 

Niemeä kiinnostaa jokaisen esityksen kohdalla kysyä, kuinka hahmottaa ja tuoda esiin juuri tämän esityksen maailmaa esiintyjänä.

Teemu Tainio

Tanssija

Teemu Tainio on helsinkiläinen tanssija. Hän oli kiinnitettynä Suomen Kansallisbalettiin 2002-2020, missä hän oli monipuolisesti mukana sekä baletti- että nykytanssiteoksissa. Merkittävimpinä teoksina Tainio mainitsee Marjo Kuuselan Seitsemän Veljestä (Lauri), Mats Ekin FLUKE, Tero Saarisen Kirkastunut yö ja Mammu Rankasen Taivaaseen juurtunut puu.

Tanssijan työn lisäksi Tainio oli koreografi nuorisomusiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloissa vuosina 2012-2024 sekä hän on toiminut juontajana Kansallisbaletin kesäkiertueella ja tuomarina balettikilpailuissa.

Lady M! on Tainion ensimmäinen työtehtävä freelance-taiteilijana. Hän on erityisen innoissaan Lady M! -työryhmästä, joka koostuu alan huippuammattilaisista.

”Tässä porukassa on todella inspiroivaa olla mukana. Upeita, luovia taiteilijoita kaikki.”

Tainio on otettu, kun häneen viitataan fyysisen teatterin ammattilaisena ja toteaakin roolihahmonsa sanoin: ”Tervetuloa! Tästä tulee hurmaavaa.”

ville_seivo.jpeg

Ville Seivo

Näyttelijä

Olen helsinkiläinen näyttelijä, stuntti ja näyttämötaistelukoordinattori. Olen ollut alalla 20 vuotta, ja matkan varrelle on osunut TV-sarjoja, teatteria, elokuvia. Hauskin keikka pitkään aikaan oli Turun kaupunginteatterin Hobitti, jossa mm. paloin lavalla, sain kuonoon karhulta ja pääsin leikkimään suosikkifantasiani todellisuudessa. Töiden ohella luonto kiinnostaa, rakastan retkeilyä ja leirinuotioita.
 

Lija Fischer

Ohjaaja-käsikirjoittaja

Lija Fischer on yksi tämän hetken monipuolisimmista teatteriohjaajista, joka mielellään myös itse kirjoittaa, dramatisoi ja kehittelee esityskonsepteja.  Fischer on työskennellyt vierailevana ohjaajana mm. Tampereen Työväen Teatterissa, Yle Radioteatterissa, Keski-Uudenmaan teatterissa sekä Suomen Komediateatterissa. Nykyoloissa poikkeuksellisesti Lija Fischer sai suoraan neljävuotisen kiinnityksen ohjaajaksi Lappeenrannan kaupunginteatteriin Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan. Lappeenrannassa hän ohjasi useita suuren näyttämön teoksia, mm. Laura Ruohosen Kuningatar K:n sekä suositun Peter Pan-musikaalin.  Teatterissa Fischer arvostaa moninaisuutta, halliten työvälineensä musikaalista monologiin, lastenteatterista immersiivisiin esityskokemuksiin. 

Ville-Leppilahti.jpg

Ville Leppilahti

Äänisuunnittelija

Ville Leppilahti on äänisuunnittelija, muusikko ja säveltäjä, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta Valo- ja äänisuunnittelun laitokselta 2012. 

Leppilahti työskentelee äänisuunnittelijana, muusikkona sekä musiikin säveltäjänä/sovittajana niin vapaalla kentällä kuin laitosteattereissakin, mm. Kansallisteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Hän on tehnyt töitä myös kuunnelmien parissa mm YLE:n radioteatterissa sekä opettanut Taideyliopistossa.

 

Leppilahden työskentelymetodi on reaktiivinen ja sisältölähtöinen, ja hän toimii erittäin tiiviissä yhteistyössä muun työryhmän kanssa.

Musiikin kentällä Leppilahti on toiminut useissa kokoonpanoissa instrumenttinaan koskettimet, laulu ja Theremin. Hänen nykyisiä aktiivisia bändejään ovat Oranssi Pazuzu, Uoma ja Sydän, sydän.

Lauri Lundahl

Valosuunnittelija

Valosuunnittelija Lauri Lundahl valmistui Taideyliopiston teatterikorkeakoulusta 2019 ja on työskennellyt vuodesta 2009 alkaen teatterin, tanssin, tapahtumien parissa. Viime vuosina Lundahl on työskennellyt immersiivisissä ja tilalähtöisissä tanssi- ja teatteriteoksissa, mm. VV:n 13. TUNTI ja Raekallio Co.:n Neuromaani ja Yleisö. Lundahl on tehnyt useita valosuunnitteluita Viirus-teatteriin. Hänellä on laaja kokemus kulttuuritapahtumien valosuunnittelusta ja tuotannosta, ja hän on toiminut vastaavana suunnittelijana Flow-festivaalin, Ruisrockin ja Slushin kaltaisissa organisaatioissa.

LadyM.jpg

Iida Ukkola

Skenografi

LeeviRasanen.jpg

Leevi Räsänen

Säveltäjä 

Räsänen on kiinnostunut työssään tunnepohjaisista ja henkilökohtaisista ilmiöistä ja siitä, miten välittää niitä yleisöille taiteensa kautta.

 

2023/6 – 2020/9 Musiikin maisteri, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, sävellys. Räsänen valmistui musiikin maisteriksi parhain mahdollisin arvosanoin, maisterin kirjallisena työnään “Kritiikki ja Sukupuoli – havaintoja ja työkaluja kohti tasa-arvoisempaa musiikkikritiikkiä”. 

2022/6 — 2022/1 Erasmus, Royal Conservatoire of Scotland, MMus Composition Opettajia mm. Linda Buckley, Stuart MacRae, Kate Moore ja Colin Broom.

2020/12 — 2017/8 Musiikin kandidaatti, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, sävellys Opettajia mm. Veli-Matti Puumala, Tapio Tuomela, Chaya Czernowin, Matthew Whittall ja Maija Parko.

Lisäksi mestarikursseja sävellyksessä, mm. Sävellyspaja Porvoossa 2022 ( Jukka Tiensuu & Tomi Räisänen & Avanti! ), Uuden Musiikin Lokakuu Oulussa (2021: Kalevi Aho & K!art Ensemble (DK), 2019: Riikka Talvitie & Tapio Lappalainen), sekä Darmstädter Ferienkurse 2021 (Malin Bång (SE), Lars Petter Hagen (NO), Jennifer Walshe (IRL), Sarah Nemtsov (DE) & Brigitta Muntendorf (DE))

 

YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAVUUS JA NÄKYVYYS

2023/02 Nuorten säveltäjien ääni – Nelli Korhosen artikkeli Rondossa

2022/07 Pauhu-nykymusiikkifestivaali Itä-Savossa (ennakko ja arvio), Rondossa ja Puruvesi-lehdessä

2021/12 Kontakt!-sävellyskonsertti Yle Areenassa ja Vimeossa

2021/9 Henkilökuva Itä-Savo -lehdessä 4.9.2021

2021/5 Esittely Suomen Säveltäjissä

2020/12 Minne menet, taidemusiikki? Anne Teikarin artikkeli kolmesta nykysäveltäjästä

 

TÄRKEIMMÄT TEOKSET JA ESITYKSET

 

Viimeinen lautta kamariooppera Taika Martikaisen librettoon

Kantaesitys Taideyliopiston Teatterikorkeakoululla 20.4.2023.

 

Rievdan joikulle, klarinetille, viululle, sellolle ja pianolle.

Yhteisteos Hildá Länsmanin kanssa. Kantaesitys Hetan Musiikkipäivät 2023.

 

Don’t tell mama jousiorkesterille, lyömäsoittimille, harpulle ja celestalle Kantaesitys Avanti! joht. Aliisa Barriere, Kaija Saariaho 70-juhlakonsertti,

Musiikkitalo, Helsinki, 15.10.2022.

 

ETKOT jousiorkesterille, huilulle ja fagotille.

Kantaesitys Avanti! joht. Jószef Hárs, Suvisoitto-festivaali, Porvoo, 2.7.2022.

 

the two childhoods jousikvartetille

Kantaesitys Savonlinna-kvartetti, Pauhu-festivaali, Enonkoski, 16.7.2022. 

 

maailma ympärilläni käy yhä nopeammalla vaihteella, ja minä

– klarinetille, sopraanosaksofonille ja sellolle. AEKI-trion tilaus. Kantaesitys AEKI-trio 27.2.2022, University of North Carolina in Chapel Hill (USA). Suomen edustaja UNM-festivaalilla Oslossa vuonna 2023.

 

Tunteisiin kitaralle, sellolle, lyömäsoittimille ja pianolle. Kantaesitys K!art Ensemble (DK), Uuden Musiikin Lokakuu 2021, Oulu

 

Thinking about the im- mortality of the crab orkesterille 

Kantaesitys Helsingin Kamariorkesteri, joht. James Salomon Kahane. Kontakt!-sävellyskonsertti, Sonore-sali, Musiikkitalo, Helsinki, 14.12.2021.

 

Puluseni sopraanolle ja teorbille. Detrituksen tilaus. Kantaesitys Avantin kesäkonserttisarja, Porvoo, 14.7.2021 – Linnea Sundfær Casserly, sopraano & Kaisamaija Uljas, teorbi. Esitetyksiä myös mm. Kitara Nova ja Kyläkirkon Luuttupäivät -festivaalit Helsingissä 2021/9, Pauhu Enonkoskella 7/2022.

Rolf.jpg

Rolf Gustavson

Säveltäjä ja orkestroija

Rolf Gustavson on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius Akatemiasta klassisen sävellystaiteen puolelta.  Gustavsonin sävellystuotanto koostuu elokuva-, peli-, kamari- ja orkesterimusiikista. Häntä kiehtoo luonto, teknologia ja tiede, jotka kuuluvat hänen tuotannossaan. Gustavsonin musiikkia ovat esittäneet mm. Puolustusvoimien yhdistetyt soittokunnat, Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesteri Sinfis sekä Defunensemble.

 

 

Work experience:

Hollywood Music Workshop, Baden, Austria (online position)

Executive Administrator 06/2020-Running the day to day administration of an international summer academy aimed at educating film composers, musicians and orchestrators. 

Pessi Levanto Oy

Assistant to composer, 01/2018-present Music engraving, transcription and proofreading. I’ve assisted Pessi with the following domestic film and concert productions:Se Mieletön Remppa, Oma Maa, Swingers and Classical Trancelations in Concert.

Tulkinnanvaraista Ry

 Performer, assistant, customer servant 09/2017-presentAt Tulkinnanvaraista I’ve been given the chance to do all kinds of interesting production jobs including organising practical matters, selling tickets, setting up the stage and even performing myself.

Freelance composer & professional film orchestrator 2014-present

Composer of game, chamber, orchestral, fantasy, ballet, military and film music. While composing I use both DAW (Logic Pro, Cubase) and notation software (Dorico). Professional orchestrator for domestic and international feature films.

 

Most significant commissions:

 

Airborne

10-minute orchestral fantasy for symphonic wind band. Commissioned to bea part of the Finnish Symphonic Wind Professionals’ upcoming album (release date early 2022).

 

Party Game for 2 Musicians

An interactive and gamified 15-minute duo for accordion, percussion and electronics. Premiere at the Nordic Music Days, September 2021.

 

The Finnish Defence Forces 100

The 20-minute figure march piece was performed and commissioned by the joint band of The Finnish Defence Forces in 2018. The piece was performed by200 musicians to an audience of 15 000 during the Hamina Tattoo festival (1.8-4.8.2018).

Ensembles that have performed my compositions, arrangements or orchestrations:Helsinki Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra, Tapiola Sinfonietta, Kymi Sinfonietta, Budapest Scoring Orchestra, The Joint Band of the Finnish Defence Forces, The City of Prague Philharmonic Orchestra, km2-duo, Defunensemble.

 

Most significant feature film credits:

Supermarsu 2 (2021 orchestatror), Vinski & the Invisibility Powder (2021 lead orchestrator), Tunturin Tarina(2020 orchestrator), Pertsa & Kilu(2020 orchestrator).

bottom of page