top of page
pikkiriikki.jpg

Prinsessa Pikkiriikki (2018)

Prinsessa Pikkiriikki on oman elämänsä bätmän ja kaikkien tuhmuroijien sankari, joka voi taikoa aikuiset vaikka Himpskattiin määräilemästä. Ja sen Pikkiriikki tekeekin, kun saa kuulla, että äidin vatsaan on muuttanut asumaan eräs Rasittava Urpo. Taikakoira Makkara kainalossaan Pikkiriikki syöksyy seikkailuun, jossa aikuisten säännöillä ja määräyksillä ei ole valtaa. Matkan varrella kohdataan Räkä-Eetu, osallistutaan makkaransyöntikilpailuun sekä tietysti etsitään ystävää, sellaista joka ymmärtää että jokainen voi olla prinsessa tai vaikka delfiini jos sattuu huvittamaan.

Prinsessa Pikkiriikki etenee leikin assosiatiivisella logiikalla luoden koko ajan uusia maailmoja joihin aikuisten typerät säännöt eivät ulotu. Leikin kautta käsitellään vakaviakin aiheita, kuten lapsen kriisiä tämän saadessa tietää että äidin vatsaan on muuttanut asumaan JOKU! Kuvitteleeko Pikkiriikki koiransa taikavoimat vai onko se oikeasti taikova koira? Miten äidin sisälle voi muuttaa joku asumaan ja millaista siellä sitten on? Mitäköhän sinne Himpskattiin kuuluu ja tuleekohan vanhemmat sieltä takaisin, jos sittenkin tekee mieli halata?​Esitystä suositellaan yli 3-vuotiaille

Kantaesitys Kansallisteatterin Suuren näyttämön lämpiössä 22.9.2018. Esitys kiersi Itä-Helsingin päiväkoteja tarjoten lapsille teatteria ilmaiseksi. Teatteri Vapaa Vyöhykkeelle on tärkeää tavoittaa katsojia, jotka jäävät helposti perinteisen teatteritarjonnan ulkopuolelle. Päiväkotikiertue tarjosi esityksen yli 700 lapselle. 

 

Prinsessa Pikkiriikki teki vierailuesityksiä myös Annantalossa, Vuotalossa sekä Lahdessa Teatteri Vanhassa Jukossa.
Esityksen valmistamista ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Helsingin kaupunki.

Rooleissa
Prinsessa Pikkiriikki:  Helmi-Leena Nummela / Miila Virtanen
Äiti / Makkara-koira / Räkä-Eetu/ Torikauppias / Prinsessa Pöjöläinen: Hanna Vahtikari

Työryhmä
Ohjaus ja dramatisointi: Lija Fischer
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Kati Lamppu
Esityksen musiikin on säveltänyt Petra Lampinen ja sanoittanut Lija Fischer

Valokuvat: Kristiina Männikkö

Prinsessa Pikkiriikki -kuunnelma Yle Areenassa  (käsikirjoitus ja ohjaus, Lija Fischer):

ARVOSTELU

"Kansallisteatterin Prinsessa Pikkiriikin tyttöanarkia tavoittaa pienen ihmisen kasvukivut kokonaisvaltaisesti. Esityksen tyttöanarkia ei ole päälle liimattua vaan tavoittaa kokonaisvaltaisesti pienen ihmisen kasvukipuja. Se ei söpöstele tytön kokemuksia ja haluja pieniksi. Näyttelijät on ohjattu näyttämään kokonaisvaltaisesti jokainen tunne. Prinsessa Pikkiriikki ei etene vain tarinan tasolla vaan siihen syntyy omanlainen, arkisiin tilanteisiin tarkasti kiinnittyvä tunnedramaturgia, joka pitää hyppysissään. Esitys ei ole kompaktista muodostaan huolimatta riisuttu vaan rönsyilevää ja innostavaa teatterileikkiä."

bottom of page