top of page
UN_bg.jpg

Someooppera, kaudet 1–3 (2020-2022)

Teatteri Vapaa Vyöhykkeen uusimpana tuotantona on ilmestynyt someoopperan 3. tuotantokausi. Uuden kauden nimi on ”Elämä jatkuu”. Someooppera ei ole striimattu konsertti vaan se on muodoltaan elokuvallinen minisarja, jossa tarinaa kerrotaan oopperamusiikin helmien uusilla suomenkielisillä käännöksillä.

Ensimmäisellä kaudella ”Koronapäiväkirjassa” herkuteltiin ja hauskuutettiin katsojia pandemian vaikutuksilla ihmisiin, mutta ”uudessa normaalissa” komiikka syntyy draamasta sekä yllättävistä juonenkäänteistä eri tyylilajeja sekoittaen. Someoopperan 2. ja 3. kaudella rooleissa nähdään baritoni Joonas Asikaisen ja sopraano Reetta Haaviston lisäksi tenori Simo Mäkinen ja mezzosopraano Elli Vallinoja. Teoksen konseptia ovat olleet kehittelemässä ohjaaja ja käsikirjoittaja Lija Fischer, oopperalaulaja Joonas Asikainen sekä mediataitelija Eetu Erimies.

 

Koronapandemian vuoksi taidealat ovat joutuneet löytämään nopeasti uusia kanavia ja työtapoja ylläpitääkseen ammattikuntaa yllä. Teatteri Vapaa Vyöhykkeen tuotanto on oiva esimerkki siitä, kuinka oopperan on mahdollista uusiutua selättämään tämän päivän haasteet ja vastaamaan nykyhetken kysyntään.

 

Toisella kauden tuotantoa on ollut rahoittamassa Taiteen edistämiskeskus. Yhteistyötahoja ovat olleet Teatteri Kapsäkki, Aivopesula, Runebergin kukka ja Greta productions. Someooppera pilottikausi "Koronapäiväkirjat" sisälsi 4 jaksoa ja ne ovat nähtävissä Teatteri Vapaa Vyöhykeen kotisivuilla sekä Facebook- ja Instagram tileillä. "Uusi normaali" sisältää neljä jaksoa ja "Elämä jatkuu" kolme jaksoa. Jaksojen kestot on noin 3-6 minuuttia, ja ne soveltuvat hyvin mm. sosiaalisessa mediassa jaettavaksi taidemuodoksi. 
 

Ohjaus: Lija Fischer
Käsikirjoitus: Lija Fischer ja Joonas Orrain
Suomenkieliset sanoitukset: Joonas Orrain
Kuvaus ja leikkaus: Eetu Erimies
Äänitys ja äänisuunnittelu: Jaakko Kulomaa
Pianisti: Tuomas Juutilainen

Rooleissa:
Liisa Legato: Reetta Haavisto, sopraano
Ville Fermaatti: Joonas Orrain, baritoni
Otto Oktaavi: Simo Mäkinen, tenori
Mia Mosso: Elli Vallinoja, mezzosoprano
Nainen kukkakaupassa: Sirkka Parviainen
Mies kukkakaupassa: Joonas Tuominen

bottom of page